За втори път кандидат-президенти на Републиканската партия влязоха в хаотичен предизборен дебат,

...
За втори път кандидат-президенти на Републиканската партия влязоха в хаотичен предизборен дебат,
Коментари Харесай

Тръмп спечели дебата на републиканските кандидат-президенти. Без да се яви

За повторно кандидат-президенти на Републиканската партия влязоха в хаотичен предизборен дебат, отправяйки офанзиви един против различен, срещу сегашния държавен глава - демократа Джо Байдън. И в много лимитирани дози по адрес на отсъстващия някогашен президент Доналд Тръмп.

Ето някои от значимите изводи, които може да извлечем от двучасовото " шоу " за сърцето на десния гласоподавател в Америка.
Долу Рамасуами 
Миграцията, престъпността, стопанската система, Китай - това бяха някои от основните тематики, които по проект трябваше да бъдат разисквани от " каймака " на Републиканската партия.

Вместо това публицистите от консервативната телевизия " Фокс Нюз " прекараха забележителна част от двучасовия спор в обезверени опити да въдворят ред в залата на президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния. Мнозина от претендентите отхвърлиха да показват детайлно предложенията си за реформи и избраха да заложат на авансово заучени сентенции за същността на Америка, непостижимата лекост на свободата и хипотетичната несръчност на Джо Байдън.

Те не се съобразяваха със сирената, сигнализираща приключването на времето им за говорене и завършваха с подли офанзиви против съперниците си на сцената. Това пък от своя страна предизвикваше засегнатите персони да изразят по допустимо най-категоричен метод възмущение от острите думи и да напомнят, че, в действителност, Америка има доста проблеми, отговорен за които е Джо Байдън, и че точно те би трябвало да бъдат адресирани в изказванията на претендентите. 

Доналд Тръмп бе майсторът на хаоса на предизборните диспути през 2015 г. Солените му смешки и грубите затапвания на претенденти с впечатляваща биография като Джеб Буш, Тед Крус и Джон Кейсик изковаха пътя на шоумена към номинацията на Републиканската партия. Бизнесменът непринудено отсъства от шоуто през 2023 година и това откри опция за появяването на нова буря отдясно.

В първия спор гръмовержецът бе младото копие на Тръмп - фармацевтът Вивек Рамасуами. Той многократно обвини съперниците си, че не схващат паниките на елементарния американски жител и че са прислужници на огромните корпорации. Мнозина наблюдаващи сложиха Рамасуами в листата с " спечелилите " след премиерния конфликт, като наподобява това мотивира останалите претенденти да слагат популиста с нулев политически опит на мястото му в реванша.

" Всеки път, когато те чувам, се усещам малко по-тъпа ", отсъди някогашната губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли в словесна битка с Рамасуами.

Haley to Ramaswamy: " Honestly every time I hear you, I feel a little bit dumber for what you say "
— Aaron Rupar (@atrupar)
Бившият вицепрезидент Майк Пенс и сенаторът на Южна Каролина Тим Скот подлагаха на критика Рамасуами за това, че до 2018 година биотехнологичната му компания е била на китайския пазар и че е получил финансиране от представители на Китайската комунистическа партия, които са имали алъш-вериш със сина Джо Байдън - Хънтър.

Tim Scott went after Vivek Ramaswamy for doing business in China through his pharmaceutical firm Roivant Sciences. As Ramaswamy tried to defend himself, Ron DeSantis jumped in, and Mike Pence took a parting shot.
— The New York Times (@nytimes)

Хейли, Пенс и Скот са обичайно по-сдържани в изказванията си. Изглежда обаче усещат, че консервативната аудитория е жадна за зрелища и са подготвени да ги дават.
Всички ненавиждат Десантис
Вторият в надпревара за номинацията на Републиканската партия (след Тръмп) е губернаторът на Флорида Рон Десантис. От януари насам обаче той е изгубил 70% от поддръжката си. Дебатите откриват опция пред консерватора да възвърне доверието на най-малко част от гласоподавателите преди старта на първичните избори при започване на 2024 година

Вместо това Десантис остана в сянката на противниците си. Нещо повече - когато Пенс упрекна губернатора за решението на правосъдно жури във Флорида да присъди на всеобщия палач в гимназията в Паркланд доживотна присъда, вместо смъртно наказване, Десантис не даде сигнал на публицистите на " Фокс ", че желае да отговори и разреши на " Фокс Нюз " да пусне реклами. Той още веднъж резервира безмълвие, когато някогашният вицепрезидент го упрекна, че е надул бюджета на Флорида с 30%.

По-късно Десантис загуби вербален дуел против Скот по въпроса за учебниците по история на Флорида (в които, да вземем за пример, се загатва, че чернокожите са научили значими умения, с помощта на робството). Хейли пък нападна губернатора поради решението му да блокира фракинга във Флорида.

Така вместо да понижи задатъка на Тръмп, Десантис се трансформира в боксова круша. След дебата известност набраха клипчета с присъединяване на губернатора на Флорида, в които са снимани неестествените усмивки на Десантис. Те разкриват голяма уязвимост на претендента, изключително в случай че го сравним с Доналд Тръмп - неналичието на достоверност.

DeSantis can’t help but do that weird smile thing.
— Matt Fuller (@MEPFuller)

Големият победител - Доналд Тръмп 
Кандидатите отправиха няколко изстрела против отсъстващия лидер във краткотрайно класиране - Доналд Тръмп. Десантис го осъди поради рекордното повишаване на бюджетния недостиг:

" Той (Доналд Тръмп) трябваше да е тук на тази сцена довечера. Той е задължен да отбрани дейностите си (през първия мандат) пред вас ".

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи назова експрезидента  " Доналд Дък " (Donald Duck - игра на думи с известния воин на " Дисни " ; първото име на президента и duck - снижавам се; укривам се), тъй като е пропуснал дебата.

“You’re not here tonight because you`re afraid to defend your record. You’re ducking…We’re going to call you Donald Duck. ”
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump)

Толкова. Почти всички кандидати избягват да подлагат на критика Тръмп намерено, вероятно заради високата му поддръжка измежду републиканците, макар че против президента са повдигнати 91 обвинения в осъществяване на престъпни закононарушения. По данни на " 538 ", която показва осреднени данни на социологическите изследвания в Америка, в края на септември за Тръмп биха дали своят вот 54% от десните гласоподаватели против единствено 13% за Десантис.

Стратегията на Тръмп да заобикаля директна борба наподобява се оказва сполучлива. След края на дебата старши съветникът на предизборния му щаб Крис Лакивита бе къс и безмилостен.

" Тази вечер дебатът на Републиканската партия беше също толкоз отегчителен и незначим като първия спор. Нищо от това, което беше казано, няма да промени динамичността на първичните избори ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР